[O2] Szum opon doprowadza mnie do białej gorączki!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LOREN* 1.4 tsi
    Classic
    • 2010
    • 12

Zamieszczone przez gieu
    Ja przesiadłem się z Astry II HB 1.6 (po 7 latach używania) na O2FL 1.4 TSI i jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiły na mnie wrażenie to znacznie lepsze wyciszenie O2 FL.
    no to zazdroszczę!! jeżdżąc Astrą II 1.4 przed 12 lat nigdy nie pomyslałem o czymś takim jak wygłuszenie...jeżdżąc O2FL w sezonie letnim cały czas słysze te pieprzone opony :/

Jeździsz na alusach czy stalowych (latem)?
    LOREN* 1.4 tsi

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

zawsze twierdziłem ze O2 jest gówniano wyciszona. trochę pomaga wyklejenie bagażnika matami.
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Zorr
        RS
        • 2011
        • 2110

LOREN* 1.4 tsi,
        może szybkość jazdy się zmieniła? ;-)

Jak ja się przesiadałem z Almery '98 to Octavia była super cicha, teraz już się przyzwyczaiłem i widzę parę elementów do ewentualnej poprawy. (głównie nadkola oraz uszczelki w tym lusterek)
        Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
        Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• LOREN* 1.4 tsi
          Classic
          • 2010
          • 12

Zamieszczone przez Zorr
          LOREN* 1.4 tsi,
          może szybkość jazdy się zmieniła? ;-)

Jak ja się przesiadałem z Almery '98 to Octavia była super cicha, teraz już się przyzwyczaiłem i widzę parę elementów do ewentualnej poprawy. (głównie nadkola oraz uszczelki w tym lusterek)
          Szybkość niekoniecznie, bo juz przy 90, 100km?h dobrze słychać
          ale te nadkola jakby dobrze wygłuszyć to mogłoby pomóc
          LOREN* 1.4 tsi

Komentarz

• Arundill
            Rider
            • 2012
            • 321

Zauważyłem że bardzo duży wpływ ma jakość asfaltu, czasami faktycznie coś tam poszumi ale nie ma tragedii a jeżdżę na aluskach ubranych w miszelinik energy saver fajne ciche oponki. Pozdrawiam

Komentarz

• eaglemirek
              RS
              • 2010
              • 14113
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Na moich CSC 3 bardziej słyszę gulgoczący wydech niż opony (225) a przy prędkościach autostradowych szum powietrza. No chyba że asfalt jest b. chropowaty ale to i tak wina nie leży po stronie opon.

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy a co myślicie o tym żeby nadkola (oczywiście mam na myśli blachy nadwozia) wykleić matami od strony kół??? Mam tu na myśli to żeby zdjąć plastikowe nadkola i powyklejać blachy matami bitumicznymi na przykład. Czy myślicie że to coś da względem hałasu pochodzącego od kół??? Trochę mi się nie chce pruć wnętrza żeby dostać się do nadkoli

Co o tym myślicie? Warto?
                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• endryu
                  RS
                  • 2006
                  • 3775
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W tym temacie to kombinacje z oponami chyba za dużo nie pomogą. Warto zwrócić uwagę na wyciszenie podwozia. A tu przydałyby się uwagi osób będących w temacie (np. w związku ze sprzętem car-audio) i doradztwo jakimi środkami to zastosować
                  Może skorzystać z usługi firmy :?: http://www.sztukawyciszania.pl/robimy/ Ale z racji ceny chyba nie :!:
                  W rozmowie telefonicznej uzyskałem informację o cenie wyciszenia podwozia (na przykładzie mojego auta) i usłyszałem kwotę ok 3700 zł. :shock: :shock: :shock:
                  O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                  O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                  =================================================

Komentarz

• LOREN* 1.4 tsi
                    Classic
                    • 2010
                    • 12

U mnie prawdopodobnie alusy tak szumia (tylko nie umiem wytłumaczyć dlaczego) zimówki na stalowych felgach nic nie słychać!
                    alusy MAK Veloce T 15
                    Bridgestone Ecopia EP150 195/65R15
                    Drugie opony letnie na tych felgach mocno szumią :/
                    LOREN* 1.4 tsi

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Zamieszczone przez LOREN* 1.4 tsi
                      U mnie prawdopodobnie alusy tak szumia (tylko nie umiem wytłumaczyć dlaczego) zimówki na stalowych felgach nic nie słychać!
                      alusy MAK Veloce T 15
                      Bridgestone Ecopia EP150 195/65R15
                      Drugie opony letnie na tych felgach mocno szumią :/
                      ta opona Bridgestone Ecopia ma 71dB a taki GoodYear UG8 zimowy 69dB, letnia jest prawie 2 razy głośniejsza.
                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• pepe24
                        Classic
                        • 2013
                        • 10

Re: Szum opon doprowadza mnie do białej gorączki!!!

Zamieszczone przez LOREN* 1.4 tsi
                        W październiku 2010r kupiłem nówke Octavie II FL 1.4 tsi. przez 10 m-cy zrobione został 4 tyś km (mało to fakt) szum opon przy prędkości powyżej 80km/h jest nie do zniesienia!! Jadąc w trasie dłużej niż 40, 50km bębenki w uszach tego nie wytrzymują ( CZYTAŁEM FORUM I MÓJ PRZYPADEK NIE JEST ODOSOBNIONY). Opony na których wyjechałem z salonu to goodyear (letnie). Byłem u kilku wulkanizatorów i mówili, że ta firma robi opony półtwarde więc powinny być eleganckie (i mi też tak się wydaje). WNIOSEK MÓJ JEST TAKI, że wjebaliśmy się na mine z tymi autami pod tym względem, to jest wada konstrukcujna tego auta i chyba nie da się nic zrobić. OSOBIŚCIE MOCNO ŻAŁUJĘ ŻE KUPIŁEM TEN SAMOCHÓD (mogłem dołożyć 8 tyś i kupić Passata B6 1.4 tsi ale już wpłaciłem zaliczke na Skode jak zobaczyłem po jakiej cenie jest Passat Jeździłem różnymi autami ale z czymś takim się jeszcze nie spotkałem) MASAKRA!!!
                        Jakieś porady od innych użytkowników tego badziewia?? (nie licząc głośniejszego słuchania radia ani stoperów w uszy) :/
                        Hej,
                        mam nową SKODĘ 1.4 TSI Green Tec. Jako, że nowy jestem na forum oraz nowy jako użytkownik SKODY do zainwestowałem 5 EURO i zajrzałem sobie do oprogramowania ErWin (dostęp na 1 godzinę). To co opisujesz pasuje mi do usterki opisywanej jako szum spod przedniego grilla. Jest nawet oficjalna instrukcja usuwania tego szumu przez ASO.
                        --
                        OCTAVIA KOMBI II 1.4 TSI GREEN TEC

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

Dziękować bogu że jestem głuchy i nie mam takich problemów
                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• yunior81
                            RS
                            • 2010
                            • 1657
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja swoja Octavie kupiłem w grudniu 2010 r. i z salonu wyjechałem za zimówkach. Po zmianie opon na letnie ( B. Ecopia ER 300 jak dobrze pamietam ) zauwazyłem, że te opony są dziwnie głośnie i na różnych rodzajach asfaltu róznie rezonuja a nie jestem osoba która zwraca na szum opon jakąś specjalną uwage. Po 5 tyś. kilometrów opony sprzedałem i złożyłem Michelin Energy Saver ( jest to moja ulubiona marka opon letnich ) i wszystko wróciło do normy....

Z oponami firmy Bridgestone ( letnimi ) miałem do czynienia w swojej Skodzie, w autach służbowych i w motorze który wyjechał na nich z fabryki. Po swoich doświadczeniach z tymi oponami stwierdzam ze cos jest z nimi nie tak.

Komentarz

• niezal
                              Rider
                              • 2010
                              • 283
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Moja O2 Tour jest z czerwca 2012. Opony letnie to Fulda Carat Progresso 16" (felgi ATT) , a zimowe jakieś Goodyear 15" (oryginalne felgi stalowe).

Odnośnie szumu toczenia to faktycznie jest on zaskakująco donośny w O2 w porównaniu na przykład do O1 Tour (opony letnie Goodyear 15", zimowe Dębica Frigo 15").
                              Odnoszę wrażenie, że jednak nie chodzi tu o opony czy koła bo bez względu na aktualnie zamontowane zawsze w O2 szum toczenia jest zdecydowanie głośniejszy.
                              Najprawdopodobniej w dwójce budowa wnęk kół, błotników lub plastikowych osłon powoduje jakieś zawirowania powietrza i stąd ten szum. Nie potrafię inaczej tego sobie wytłumaczyć.

Natomiast co do pracy silnika to dla mnie to dziwna sprawa, bo jest zupełnie odwrotnie. O1 BFQ jest znacznie głośniejszy od BSE w O2, a przecież to ten sam silnik. Dodam, że obydwa auta nie posiadają wygłuszenia maski.

Tyle moich spostrzeżeń
                              "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
                              O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

• gieu
                                Rider
                                • 2009
                                • 607
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez pepe24
                                Hej,
                                mam nową SKODĘ 1.4 TSI Green Tec. Jako, że nowy jestem na forum oraz nowy jako użytkownik SKODY do zainwestowałem 5 EURO i zajrzałem sobie do oprogramowania ErWin (dostęp na 1 godzinę). To co opisujesz pasuje mi do usterki opisywanej jako szum spod przedniego grilla. Jest nawet oficjalna instrukcja usuwania tego szumu przez ASO.

pepe24 a możesz wkleić jakieś screenshot z tego erwina, ewentualnie napisać w skrócie co oni tam o tym napisali?
                                Octavia II FL 1.4TSI Rosso Brunello

Komentarz

• pepe24
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 10

Zamieszczone przez gieu
                                  Zamieszczone przez pepe24
                                  Hej,

pepe24 a możesz wkleić jakieś screenshot z tego erwina, ewentualnie napisać w skrócie co oni tam o tym napisali?
                                  Sorki, ale już nie mam dostępu. To był dostęp na 1h za 5 EURO. Z tego co pamiętam to był opisany szum na jaki skarżył się klient przy prędkości 80 - 120 km/h.

Było oficjalne zalecenie dla serwisu w skrócie tak:
                                  - zdemontować i rozebrać przedni grill;
                                  - specjalnie wyciętą uszczelką, ale nie pamiętam z jakiego materiału - wykonać uszczelnienie;

Jako przyczyna hałasu podane były zmiany w cyklu produkcyjnym.
                                  --
                                  OCTAVIA KOMBI II 1.4 TSI GREEN TEC

Komentarz

• radekgw
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1182

Ja ostatnio mam taki szum ze nawet moj klekot nie pomaga. Mam nadzieje ze przy wyzszych predkosciach typu 160 to sie zmieni, a wszystko przez to ze kupilem felgi z chinolami "SUNNY", jedyne co zaobserwowalem narazie to wlasnie to ze sa glosne, na suchym sie dobrze trzymaja chodz maja troche problemow z trakcja, a na mokrym poprostu trzeba uwazac
                                    Także, chlopaky wygluszenie nie jest tragiczne w octavii a tymbardziej w 2, czesto to na prawde wina opon a w moim przypadku widac to w 100% gdyz co roku mam komplet nowych opon, i pewnie w tym sezonie tez zdarze zakatowac te chinczyki i je zmienie.
                                    Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• andru123
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 783
                                      • Toyota
                                      • ATF 2.0 MPI 120 KM

jeden z kolegów wygłuszył nadkola taśmą dekarska , pisał ze efekt super
                                      wykleil plastikowe nadkola i wneki kół

ja tasmę juz mam , jak tylko przyjdzie wiosna wyklejam u siebuie , na poczatek wykleje nadkola plastykowe i zobaczymy co to da ,tasma byla za darmo wiec nic nie stracę ,a może coś się poprawi
                                      w alfie 156 tylne nadola mialem wyklejone fabrycznie filcem od strony kół , z tyłu i kompletnie nic nie było słychac

pozwoliłem sobie wkleić linka

na dole strony opis i fotki
                                      jest O1 RS 1.8T XENON
                                      była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• kristofer55
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 272

andru123, ja właśnie też będę robił przymiarkę do wyklejenia taśmą dekarską, tylko zastanawiam jak to zrobić.
                                        1) Oczyścić miejsce szczotką drucianą
                                        2) Rozpuszczalnikiem na szybko przelecieć miejsca wyklejane
                                        3) Nałożyć taśmę i użyć opalarki w celu lepszej przyczepności

Jest może ktoś z Wawy kto będzie chciał robić podobny zabieg i ma opalarkę?

Komentarz

• Alonzo_
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2460
                                          • Hyundai

Zamieszczone przez niezal
                                          Opony letnie to Fulda Carat Progresso 16"
                                          Miałem takie u siebie kupiłem na takich nowych sztukach. Wg mnie opony do bani. Są głośne -co w O2 jest istotne bo jest niespecjalnie wyciszona, twarde, stosunkowo szybko się skończyły i do tego w miarę zużycia na tyle się wyząbkowały. Kilkakrotnie sprawdzałem zawieszenie tylne bo robiąc przekładki przednie z czasem na tył wrzuciłem i podobnie sie wyżąbkowały.

Komentarz

• Tippo
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1349
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Tez mysle nad wyciszeniem auta, zastanawiam sie nad wyklejeniem nadoli, ale tych plastikowych od wewnatrz i podlogi bagaznika czyms takim:

Lecz bardziej drazni mnie szum od uszczlek, szukalem czegos czym mozna je pokryc, jakis flock lub filc w plynie- bo np w golfie 5 uszczelki sa takie filcowane.
                                            Znalazlem takie cus:

Dostawca ponad 100 tys. produktów dla profesjonalistów. Oferta dedykowana dla przemysłu, budownictwa, działów utrzymania ruchu, warsztatów samochodowych, stolarzy

Maja wersje bezbarwna, zastanawiam sie nad nalozeniem "paska" z takiej gumyw na wneki drzwi, tam gdzie dotyka ich zewnetrzna uszczelka. Korzysc dodatkowa to ochrona antykorozyjna.

Komentarz

• kowal 2002
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 5161

Tippo, lepszym rozwiązaniem będzie dołożenie drugiej uszczelki tak jak jest to np w SII. Zrobiłem tak u siebie w drzwiach kierowcy i była różnica. Minus jest taki, że jedna szt to coś koło 100 pln i trzeba trochę mocniej walnąć drzwiami, bo na początku sprężynuje.
                                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Tippo
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1349
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                                                Minus jest taki, że jedna szt to coś koło 100 pln i trzeba trochę mocniej walnąć drzwiami, bo na początku sprężynuje.
                                                A regulacja zamka we wnece drzwi nie pomogla?? Jego sie ponoc luzuje i mozna przesuwac.

Komentarz

• obrus
                                                  Elegance
                                                  • 2011
                                                  • 783
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tippo, lepszym rozwiązaniem będzie dołożenie drugiej uszczelki tak jak jest to np w SII. Zrobiłem tak u siebie w drzwiach kierowcy i była różnica. Minus jest taki, że jedna szt to coś koło 100 pln i trzeba trochę mocniej walnąć drzwiami, bo na początku sprężynuje.
                                                  Ja tam nie zauważyłem różnicy i po ok. 3 m-cach uszczelkę wywaliłem.

Komentarz

• kowal 2002
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 5161

Zamieszczone przez Tippo
                                                    Minus jest taki, że jedna szt to coś koło 100 pln i trzeba trochę mocniej walnąć drzwiami, bo na początku sprężynuje.
                                                    A regulacja zamka we wnece drzwi nie pomogla?? Jego sie ponoc luzuje i mozna przesuwac.
                                                    Nie ma to znaczenia, bo odległość drzwi od karoserii się nie zmienia. Żeby było luźniej to musiałbyś odsunąć drzwi, a wtedy odstawały by od reszty.

obrus a ja jestem zadowolony. A ślad osadzonego na karoserii kurzu biegnący dokładnie wzdłuż tej dodatkowej uszczelki dowodzi, że trochę jednak daje. Jak się zrobi ciepło to instaluje taką w drzwiach pasażera.
                                                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...